2,3-BUTÁNDIOL TERMELÉS
19. század eleje óta ismert
II. világháború: 1,3-butadién -> műgumi
verseny a kőolajiparral
Jellegzetességek:
butándiol kevésbé toxikus, mint pl. EtOH (!) -> termék koncentráció Ú
downstream ára elvben
de: jó technológiai megoldás hiányzik
sztereoizomerek:
Enterobacter cloaceae - D és mezo
Bacillus polymyxa - csak D
Biokémia:
Enterobacteriaceae (fakultatív anaerob)
- kevert savas 2,3-butándiol anyagcsere:
glükóz -> piruvát -> acetolaktát -> D(-) acetoin -> butándiol
- acetát konc. szabályoz (ld. pH függő acetát disszociáció és megoszlás)
butándiol kevésbé toxikus, mint acetát (!)
- O2 limitált környezet butándiolt indukál
Mert: butándiol
szintézis helyettesíti a légzést anaerob környezetben (NADH felesleget
NAD-á oxidál)
egyensúly a belső redox állapot és NAD pool között
- energia (ATP) limitáció
a butándiol szintézisnek kedvez
Termelés:
-> C és energia forrás: cellulóz
keményítő
melasz
tejpermeátum
-> Hőmérséklet: 3O-37 oC
4 pH: 5,0-5,8 (felette acetát termel?dik!)
-> OXIGÉN: DOT < 3%
-> ideális fed-batch: biomassza termelés után butándiol termelés
-> Szaporodás és termelés nem kapcsolt
-> biomassza visszaforgatás és immobilizálás
Termék kinyerés:
L Forráspont 180-184 oC + vizet jól köt
J hidrofób extrakció
J - H2O = metil-etil-keton (90 %, Fp. 80 oC)
Felhasználás:
fútőanyag
benzin adalék
-> metil-etil-keton (oldószer)
-> 1,3-butadién (műgumi) -> sztirol (műanyagok)
CITROMSAV TERMELÉS
Élelmiszeripar igényli:
- 1914: 10 000 t/év, fő termelő Olaszország
(30-40 t citrom @ 3 ha ültetvény / 1 t citromsav)
Gomba:
Penicillium glaucum
Aspergillus niger (pH < 2,5 ó 60 % konverzió)
Feltétel: alacsony pH (fertőzés sincs!)
magas cukorkoncentráció
alacsony növekedési sebesség
1933:
világ termelés 90 % fermentációból
két fázisban szervezett fermentáció:
a./ micelium növekedés
b./ lassú növekedés mellett biokonverzió
Biokémia:
¬ aerob glikolízis -> piruvát + CO2 -> oxálecetsav
* citromsav
Mn2+ gátol (De: Cu2+ gátolja az Mn2+ felvételt!)
® sok O2 -> szerves sav képződik
Mert:
kevés
O2 -> NADH túltermelés -> ATP szint é
->
biomassza termelődik a sok cukorból
* sok O2 -> NADH oxidálódik ATP szintézis nélkül is
* pH <
2,5 -> citromsav, felette keverék képződik (oxálsav, glükonsav, citromsav)
Termelés:
Aspergillus niger
(100 mg/m2 » 106 m2 /10000 t termék)
C és energiaforrás:
keményítő hidrolizátum
melasz
Felületi fermentáció:
szilárd felszínen növő micelium termel jól
-> lapos tálcákban (2-4 m x 2-4 m x 0,1 m @ 1 t/tálca)
sok O2 és páratartalom (70-90 %)
-> levegőztetés kritikus
hexacianoferrát (HCF) komplexálja a gátló
kationokat a tápban (Mn2+ Fe2+ )
kétfázisú fermentálás:
a./ inokulálás, biomassza termelés
b./
micelium pH <
2 -> citromsav termelés
Kevert fermentor:
J munkaigény
L érzékeny:
fémionokra -> fermentor anyaga
(pH < 2 !)
L sok O2 (25 % telítés felett!)
L
micelium nehezíti a keverést
Termék kinyerés:
Micelium mosás, szárítás -> kb. 200 kg/t citromsav, takarmányként értékes
Citromsav:
a./ kicsapás Ca3-citrát formában
tisztítás:
citromsav monohidrát + gipsz = 1:1
b./ extrakció (gyenge hatásfok)
alkilfoszfát
tercier
aminok
c./ ioncserélő hordozó
jó,
hatékony, de drága
Felhasználás:
Ma: 700000 t/év
Élelmiszeripar (60 %)
GRAS, jól oldódik vízben, kellemesen savanykás
Kozmetikai ipar (10 %)
Egyebek (30 %)
GLÜKONSAV TERMELÉS
1926-tól:
Aspergillus niger glükózból glükonsav,
ha pH
»
neutrális
Biokémia:
Glükóz oxidáz
flavoprotein
H2O2 termelés -> védekező mechanizmus
* lignin degradáció
extracelluláris
expresszió szabályzás: O2 és glükóz konc.
pH <
3 inaktiválódik
Termelés:
Ca-glükonát: kristályosítás
nem
toxikus, nem korrózív, vízoldékony
Felhasználás:
kb. 60000 t/év
R fém tisztítószer (alumínium)
R tápanyag adalék
fehérje kicsapás (tofu)
R
nehézfém ionok megkötése
ECETSAV TERMELÉS
Acetobacter
Clostridium thermoaceticum
“Ecet baktériumok” kevert kultúrák
Biokémia:
glükóz -> hexóz monofoszfát/TCA ciklus -> EtOH
EtOH + O2 = oxidatív fermentáció
> 98 % konverzió
Alkohol dehidrogenáz (ADH)
pirollokinolin kinon (PQQ)+hemC
ubikinon -> terminális oxidáz
Aldehid dehidrogenáz
PQQ
Termelés:
O2, alkohol toxicitás és sav-stress limitál
10-20 % ecetsav konc.
félfolyamatos ill. kétlépéses reakció
EtOH konc. -> Ecetsav baktériumok megtartására:
biomassza visszaforgatás
felületi adszorpció = biofilm pl. faforgácson
immobilizálás
k -karrageán
Ca-alginát
porózus kerámia
L O2 gradiens limitál
L ecetsav stress
Anaerob fermentáció (C. thermoaceticum)
glükóz -> ecetsav
pH » 7 működik -> semlegesíteni kell in situ
anaerob -> redox potenciál szabályoz
Felhasználás:
kb. 200 000 t/év
Élelmiszeripar
Vegyipar
Ca/Mg-acetát = “zöld só”
PHB / PHA TERMELÉS
3-OH-vajsav
3-OH-alkánsavak (C3 - C14)
telített, telítetlen
L Metanogének és tejsav baktériumok
Ralstonia eutropha (Alcaligenes eutrophus)
Pseudomonas oleovorans
Archaea/Eubacteria
zárványok
PHB-Ca komplex
Biokémia:
< PHA indukció
- szénforrás felesleg
- valami limitál (N, S, P, Fe, Mg, K)
- R. eutropha O2
< PHA szintáz
konstitutív -> enzim szinten regulált a PHA termelés
konzervált szekvencia
erősen konzervált -SH
polimerizáció transzészterezéssel
< Termék szerkezet
meghatározza
- törzs
- C-forrás
- környezeti tényezők
< PHA in vivo szerepe:
nem-toxikus (mint pl. EtOH, tejsav)
intracellulárisan biztonságosan megmarad
PHA
PHA szintáz
PHA depolimeráz
struktúrális fehérjék
< PHA lebontás
hidrolízis
PHA depolimeráz » celluláz, xilanáz, glükanázok
C-terminális threonin gazdag + sok Ala/Gly
N-terminális lipáz box:
Gly-Leu-Ser-X-Gly
-> természetben sok nem-specifikus bontó enzim
< PHAtulajdonságai
termoplasztikus és/vagy elasztoplasztikus
vízben nem oldódik
biológiailag lebontható
nem-toxikus
biokompatibilis
optikailag aktív lehet
piezoelektromos
lehet
Termelés:
R. eutropha (Zeneca)
Két fázisú fermentáció
a./ sok cukor, biomassza termelésre
b./ sok cukor, P limitált PHA termelés
Metilotrófok
Transzgenikus növények
Termék kinyerés:
lizozimes feltárás
oldószer extrakció (klórozott szénhidrogénekkel)
liofilizálás
spray-drying
Felhasználás:
csomagolóanyag (Wella)
folyadék tárolás
zacskó
tálca
orvosi alkalmazások
prosztetikumok
bioretard anyagok
mezőgazdaság
- vízkötő anyagok
14. Fólia
Szerves kémia biokatalizátorokkal
J szelektivitás
J kiralitás
heterogén katalízis
immobilizálás
katalizátor újrahasznosítás
L fejlesztési költségek
Biokonverzió @ termék és szubsztrát hasonlít
Fermentáció @ termék és szubsztrát nagyon eltér?
Ipari igény: b -laktám / szteroid származékok (1955-)
Fermentációs termékek:
Penicillin V
6-amino penicillinsav (6-APA)
cefalosporinok
?
kortizol, progeszteron
3 szelektivitás
3 szerves oldószer tolerancia
3
kofaktor regenerálás
3 heterológ expresszió
3
túltermelő törzsek
* Észter hidrolízis
* Határfelületi aktiválás
Sajt
“zokni” (bárány gyomor)
Penicillium roquefortii
Mosószer
Enzim jellemzés
Tipusok:
gomba (Candida, Rhizomucor)
bakteriális (Pseudomonas, Staphylococcus)
Általános jellemzők
stabil (Ca2+, cukrok)
szerin eszterázok - Ser, His, Glu aktív centrum=a szerin proteázok tükörképe
tető
határfelületi aktiválás ? hidrofób fázist szereti
szerkezeti zsebek
nagy, alkoholos csoportot köt
kicsi, savas csoportot köt
sztereoszelektivitást a kis zseb határozza meg
reverz micella immobilizálás
alacsonyabb hatásfok
kevésbé szetereoszelektív
“oldószer engineering” (enzim-enantiomer komplex szolvatáció ? )
kristályos enzim - könnyű kinyerni
lipidbe burkolt enzim gyorsabb
kovalens modifikálás
poláros oldószerben több víz kell
de: észterezéskor víz is keletkezik!
szuperkritikus folyadékok
viszkozitás » gáz
SCCO2 = 40 ° C, 150 bar
lipáz: aktív és sztereoszelektív
Enantiomer szelektív reakciók
termékgátlás: szelektivitás ?
reverzibilis reakció: szelektivitás ?
utánzatok: pálmaolajból
Eszteráz: karbonsav észterek keletkezését és
hidrolízisét katalizálja
91 Fólia
Értelmezés
Hidrogén uptake:
Szubsztrát = BV2+7 színtelen
7 nem megy át
Reakció: BV2+ + H2 ? BV+ 7kékül
(7
átjár)
Hidrogén evolution:
Szubsztrát = BV+4 kék
4 átjár
Reakció: BV+ -> BV2+ + H2 4 mindig kék
4
átjár